Utrechtse Ondernemers 4de EXPERT BORREL -online-


23 april 2020 tot 31 juli 2020 om 17.00


Donderdag aanstaande, 23 april, organiseren we de vierde Utrechtse Ondernemers EXPERT-BORREL met als thema Anderhalvemetereconomie. Actualiteit dus. 

 Dinsdag 21 april worden waarschijnlijk de nieuwe maatregelen over het (gecontroleerd) loslaten van COVID-19-maatregelen bekend gemaakt. Gaan de scholen open, wat gebeurt er met de horeca lockdown? Als de strenge lockdownmaatregelen worden versoepeld, gaat Nederland op naar de 1,5-meter-economie. Hoe die per sector ingevuld kan worden, verschilt sterk. Economen van Rabobank hebben dit in kaart gebracht.

De verwachting is dat de 1,5-meter-economie geen kwestie van een paar maanden zal zijn. Een terugkeer naar een genormaliseerde samenleving is waarschijnlijk pas mogelijk als er een effectief coronavaccin beschikbaar is dat op grote schaal wordt geproduceerd. Tot die tijd wordt het schipperen tussen de druk op de zorg beheersbaar houden en de economie zo goed en zo kwaad als het gaat weer op gang brengen.

De impact van de 1,5-meter-economie verschilt sterk per sector. Economen van Rabobank hebben een schatting gemaakt van de mate waarin het mogelijk is om werk vanuit huis op afstand te doen.

De conclusie is dat 84 procent van de banen uitgevoerd kan worden in de 1,5-meter-economie, waarvan 46 procent thuis en 38 procent buitenshuis. Dit betekent dus nog altijd dat 16 procent van de banen lastig uit te voeren is binnen de 1,5-meter-economie.

Rabobank heeft dit ook vertaald naar economische waarde en dan is de conclusie dat 89 procent van de economie kan draaien op 1,5-meter-basis, waarvan 43 procent vanuit huis. Dit betekent nog altijd een enorme klap, omdat 11 procent van de economie wegvalt in de 1,5-meter-maatschappij.

Op sectorniveau zijn er grote verschillen: in de financiële sector, IT, communicatie en zakelijke dienstverlening kan veel werk vanuit huis worden gedaan. In de industrie, bouw en landbouw is dat een stuk lastiger, net als de horeca en de zorg. Hoe zit het met jouw bedrijf/sector? En wat zijn de verwachtingen voor Utrecht?

We gaan op donderdag 23 april (17.15 - 18.30) weer online borrelen.

UOS-lid Willem de Feijter (Directeur Bedrijven Rabobank Utrecht) is onze host en Sjoerd Hardeman (RaboResearch) en UOS-lid Klaas Verschuure (o.a. wethouder RO, EZ, Middelbaar Beroepsonderwijs) zijn te gast aan onze stamtafel.

PROGRAMMA 23 april 2020

 17.00 inloggen mogelijk

17.15 welkom door Lonneke Leijnse, voorzitter UOS

17.20 Anderhalvemetereconomie o.l.v. Willem de Feijter, met Jesse Groenewegen en Klaas Verschuure (vanaf 18.00)

18.20 online persoonlijk chatten voor de liefhebbers

18.30 einde borrel

 

Voor meer informatie:  [comment]
Telefoon:  [rooster_phone]
e-mail: