UOS met Ronald Giphart


Niet alleen was Harry van Dam (directeur / journalist Paapstvandam) voor het eerst verhinderd, het bijzondere zat ‘m er in, dat er een zeer speciale gast aan tafel zat. Niemand minder dan de succesvolle Utrechtse schrijver, columnist en performer Ronald Giphart kwam naar de Fundatie om aan Job Boot (journalist en presentator) te vertellen wat hem in zijn dagelijks bestaan bezig houdt.


Onder het genot van hapjes en drankjes vertelde Giphart de talrijk aanwezige UOS leden een tumultueus leven te leiden. Naast het schrijven van boeken heeft deze topschrijver nog veel meer talenten. Zo produceert hij columns, schreef hij het scenario voor een tv-serie (De Co-assistent), is hij interviewer bij RTV Utrecht en de nieuwe zender Het Gesprek en treedt hij geregeld op met collega’s als Bart Chabot en Martin Bril.

Daarnaast zei Ronald ook graag deel te nemen aan het maatschappelijk debat; hij heeft over veel zaken een opvatting en boeien onderwerpen als geld en economie hem evenzeer. Prachtige redenen voor bestuursleden Broos Schnetz (directeur/eigenaar Cartouche / Stairway to Heaven B.V) en Herbert Pesch (directeur Evident Interactive B.V) om hem over de streep te trekken om lid te worden van de UOS. 

Giphart schrijft nog dagelijks. Het idee voor een roman heeft hij altijd ruim tevoren. Dit noemt hij zelf het hebben van “fingerspitzengefuhl”. In feite zijn er voor hem een aantal hoofdthema’s: liefde, de dood, en seksualiteit. En verder schrijft hij graag over gebeurtenissen die iemands leven volledig op zijn kop zetten. Zelf lijkt hij het goed voor elkaar te hebben. Hij is nog steeds bij zijn eerste vrouw en samen hebben zij drie leuke, gezonde kinderen.

Giphart: “Goed schrijven betekent ook dat je jezelf kan verkopen, het lef hebt om je boeken aan de man te brengen”. En “ultiem schrijversschap is je boek vertaald zien, en misschien wel verfilmd”. Maar ook “Ik vind het mooi iets in zijn of haar essentie weer te geven”. Of, “Als ik schrijf voel ik me even God in mijn eigen universum”. Naast deze serieuze uitspraken, waren er ook talloze hilarische momenten. Giphart sprak namelijk als een ware cabaretier op gedreven en beeldende wijze over ervaringen uit zijn verleden en daagde bij tijd en wijle de aanwezigen uit tot bekentenissen over onderwerpen die zelfs vandaag de dag nog taboe bleken te zijn. De ontmoeting en het gesprek stemden tot nadenken en napraten. En met een fantastische maaltijd bereid door de chatelaine van de Fundatie van Renswoude, Constance Kohsiek en haar team werd dat nog volop gedaan. Eindconclusie van de avond was dat de Utrechtse Ondernemers Sociëteit absoluut verrijkt is met de komst van Ronald Giphart!  

Terug