Jaap de Hoop Scheffer bij de UOS op 13 maart 2014


De UOS had donderdag 13 maart 2014 een wel heel bijzondere gast; niemand minder dan de oud-politicus en voormalig topman van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer was op bezoek in de Fundatie van Renswoude.

In zijn serie ‘Harry van Dam  in gesprek met…’ had Harry het met ‘DHS’ (zoals hij nogal eens wordt aangeduid) over de binnenlandse, maar vooral de buitenlandse politiek en diplomatie.

De Hoop Scheffer bleek (geïnspireerd door de vele goede vragen van zijn toehoorders) een boeiend verteller, die in het vertrouwde UOS-gezelschap geen blad voor de mond nam. Openhartig sprak hij over de harde persoonlijke verhoudingen die hij destijds als Tweede Kamerlid voor het CDA en later als fractievoorzitter aan den lijve ondervond. “Ik ben van nature meer een man die mensen bij elkaar probeert te brengen en ik voel me niet thuis in een slangenkuil, met mensen die er dubbele agenda’s op nahouden”, zei hij. “Met name mijn periode als fractievoorzitter was daarom niet de gelukkigste tijd uit mijn leven.”

Witte Huis
Toen hij echter minister van Buitenlandse Zaken werd, ging er een nieuwe wereld voor De Hoop Scheffer open, vertelde hij met plezier. “Ik was in de internationale diplomatie helemaal op mijn plek. Het was een zwaar en onregelmatig leven, met veel reizen en weinig slaap, maar ik heb ervan genoten. Zo’n bezoek aan het Witte Huis bijvoorbeeld, dat ik samen met Jan Peter Balkenende aflegde, maakte veel indruk. Daar werd in Nederland wat lacherig over gedaan, maar denk erom dat je echt wordt geïmponeerd. Je bent op bezoek bij de machtigste man van de wereld in zo ongeveer het beroemdste gebouw van de wereld. Ik heb er zelfs een keer mogen slapen!”

NAVO
DHS deed zijn internationale werk zo goed, dat hij al snel met steun van de grote mogendheden werd gevraagd om secretaris-generaal van de NAVO te worden. Ook op die tijd kijkt hij met voldoening terug, al gaven de grote verantwoordelijkheden ook veel persoonlijke druk. “Je kon op zondagavond om pakweg half acht, onder Studio Sport dus, zomaar door een wereldleider worden gebeld over een serieus probleem dat direct moest worden opgelost. Gelukkig was tegen die tijd Ajax, mijn club, meestal al geweest en kon ik alle aandacht aan zo’n man geven.”

De Krim
Uitvoerig ging De Hoop Scheffer in op de kwestie rond de Krim en de rol van de Russische president Poetin daarin. Al eerder had hij Poetin ‘een 21e eeuwse tsaar’ genoemd en die kwalificatie herhaalde hij nu. De analyse van de tegenwoordige Leidse hoogleraar kwam neer op: Poetin is ons aan het uitproberen en daar moet het westen niet aan toegeven. Doeltreffende sancties zijn dus op hun plaats, zei hij. Na afloop bleef De Hoop Scheffer mee eten en hij was nog geruime tijd in de Fundatie om met leden van de UOS persoonlijk van gedachten te wisselen. Wederom een bijzondere UOS-bijeenkomst!

 

door: Mariska Joosten

bron: Harry van Dam

Terug